5 dní do startu

Nervozita roste jak napětí kolem Kimova království. Kolega Roman Tomášek se mne náhodou zeptal, jak jsem vyplnil lékařské potvrzení. Cože to máme mít? Seznam věcí, jež si sebou bere Ondra Velička, je delší, než měli na cestách Hanzelka se Zikmundem. Dokonce bere šejkr, to bude večírek! Naštěstí mám dost zkušeností, abych si kolu s rumem míchal přímo ve skleničce. Petr Válek mi pro změnu poslal obrovskou křížovou tabulku (co si nechá poslat na kterou kontrolu), kam by se dala kompletně zakreslit proslulá námořní bitva u Leyte. Zásah. Potopeno. A Jarda Bohdal má problém vzít své drahocenné housle kvůli jejich vysoké ceně a případným problémům při proclení…

Ve Spartě nám byl přidělen hotel Belle Hellene, který je od cíle vzdálený 50 km. Doufám, že nebudeme muset po doběhu jet na pokoj emhádé. Alespoň je pěkné, že kromě jiných výprav s námi budou Íránci. Třeba mi nějakého na pokoj přidělí. Před lety jsem se s jedním seznámil na arménsko-íránské hranici. Ptal se mne, co vím o Íránu. Nenapadlo mne nic lepšího než se snažit přeložit text Nohavici: Milenci z Iránu, padají z divánu… Následně jsem horko těžko překládal co je smysl pro humor.

Během přípravy došlo k jedné zásadní chybě. Grafik vymyslel na pozadí plechovky Czech Spartathlon Team 2017 umístit linku ve tvaru trasy. Několikrát jsem mu připomínal, ať ke koncovým bodům dá i popisky. A pak nastal kritický den. 27.4. jsem si šel v poledne zaběhat do Krčského lesa a jak tak koukám na turistické značky na své oblíbené Vozíčkářské trase, napadlo mne vylepšení plechovky o vlastenecký prvek – turistický rozcestník. V rychlosti jsem jej grafikovi nakreslil a prohodil směr Sparta a Athény. A právě dle mé chybné kresby přidal grafik i popis koncových bodů. Finální podobu jsem několikráte kontroloval, ale chybu jsem uviděl až ve chvíli, kdy jsem hotovou plechovku držel poprvé v ruce. Vteřinku jsem váhal, zda nevytvořím sběratelskou raritu podobou Obrácené Jenny a nenechám celý náklad zničit, ale nakonec jsem nechal být jak je. Jako první se ozval hned druhý den Radek Brunner. Prý jestli podle té mapy zabloudí, tak si to pěkně vypiju. Vypiju, proč bych nevypil? Druhé místo obsadil potencionální tchán Ondry Veličky a jako třetí na chybu přišel zcestovalý triatlonista Zdeněk Plachý. Ostatní tímto upozorňuji, že plechovka není vhodná pro mladistvé, těhotné, řidiče a nedoporučuje se ji používat jako mapu. Děkuji všem, kteří nás podpořili její koupí, ostatní mají stále možnost zde.

Start závodu je v pátek 29.9. v 6:00 (středoevropského času, 7:00 místního). Letos se podařilo kvalifikovat rekordnímu počtu 11 Čechů. Jak si povedeme, budete moci sledovat v online přenosu na www.spartathlon.gr. Moje šéfová dostala v práci úkol, aby zkontrolovala, zda skutečně odstartuji a darované volno neprosedím v taverně U zeleného olivovníku. Plyne z toho i pozitivní věc, že by se brzy mohly na facebooku czechspartathlonteam objevit fotografie zachycující atmosféru na startu. A připomínám, že stále na webu www.spartathlon.cz a našem facebooku můžete tipovat pořadí 5 nejlepších Čechů v cíli a pokusit se vyhrát jednu z 2l plechovek ze speciální edice Czech Spartathlon Team 2017.

A jak to vlastně na pátek a sobotu plánuji? Hodně bude záležet na počasí, snad se předpověď potvrdí a maximální denní teplota bude začínat dvojkou. Prvních 100 km mám naběháno, tedy poběžím svižně, ale rozumně a měl bych to zvládnout za 9 hodin. Nechci moc řešit jednotlivé kontrolní body a kde co mám uložené. Do 120 km si vystačím s tím, co nabízí oficiální občerstvení pojištěné o pytlík datlí v kapse. Na C/P 34 (120.1 km, kam se snad dostanu za 12 hodin, tedy před západem slunce) si pošlu podstatné pro další průběh: čelovku, dlouhý rukáv, ledvinku a pivo. Pak již to bude pro mne území neprobádané, přijdou chodecké úseky, zima, noc, kamenité kozí stezky, stesky po domově, hora Parthenio, krize, rozčarování a úvahy proč to dělám. Alespoň teoreticky bych druhou stovku mohl dát za 15 hodin. A na závěr jen 46 km vedoucích skoro z kopce do Sparty. Když se to podaří pod 6 hodin, jsem na sobotní oběd doma. Nicméně nakonec, asi jako každý, budu rád, když se do cíle dostanu do večeře, tedy v limitu 36 hodin.

O Spartathlonu už jsem napsal toto, toto a toto.

5 thoughts on “5 dní do startu”

  1. Držím pěsti Zbyňku, a už se těším na on -line sledování tebe i ostatních kamarádu z týmu. Věř, že to bude taktéž náročné 🙂 🙂 Hodně štěstí a hlavně pohody po celý běh!

  2. Zbyňku, krásné čtení.. Přeji krásný a pohodový běh.. už teď vím, že i pro nás – sledovatele to bude náročný den a noc a těším se jak vás všechny uvidím u sochy..

    1. Škoda, že neuvidíš Radka 😉 Je to nerozum dobíhat za tmy když celá Sparta ještě spí…

  3. Já jsem si chyby na plechovce taky hned všiml, ale nechtěl jsem být za rejpala. R 😉

  4. Taky držím pěsti, ať to na poprvé hned vyjde a dostaneš se úspěšně až do cíle. Plechovku s pivem již doma mám, nechávám si ji po závodě, abych věděl jestli piju na úspěch/žal. (Nějaký důvod se vždy najde. No a taky běžím 1.10. maraton a jelikož jsem jenom ubohý amatér, tak si netroufám ji vypít před závodem. Vím, že ty a další zkušení běžci/konzumenti (jako např. t-bird) to naopak označí za velkou chybu, nevypít to před závodem (anebo během něj), ale nějak si na to prostě netroufám. 😉 )

Comments are closed.